Den Haag
Den Haag, officieel ‘s-Gravenhage is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland en met 549.350 inwoners de op twee na grootste gemeente van Nederland, na Amsterdam en Rotterdam. Hoewel Den Haag niet de hoofdstad is van Nederland, fungeert in veel opzichten als wel politieke hoofdstad.
Den Haag ontstond in de middeleeuwen rond de Hofvijver en het Binnenhof, tegenwoordig het centrum van de Nederlandse politiek. De Nederlandse regering en het parlement zijn in de binnenstad gevestigd. Ook staan de meeste ambassades, de ministeries en de Hoge Raad in Den Haag. Daarnaast is het de standplaats van verschillende nationale en internationale rechtscolleges, waaronder het Internationaal Gerechtshof in het Vredespaleis en het Internationaal Strafhof. Het was rond het jaar 1900 de gastheer van de twee Haagse vredesconferenties, waar belangrijke internationale afspraken over het oorlogsrecht tot stand kwamen.
Accountantsverklaring NIWO aanvragen?
Per 1 januari 2015 vormt Den Haag met 22 andere gemeenten samen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Het gebied van dit samenwerkingsverband telt gezamenlijk 2,3 miljoen inwoners. Deze regio maakt op haar beurt weer deel uit van de Randstad, de sterk verstedelijkte conurbatie in het westen van Nederland die met een ongekende snelheid groeit.
Kredietwaardigheidsverklaring NIWO aanvragen?
Vanouds werd de plaats Die Haghe of Den Hag(h)e genoemd. In 1568 sprak Filips II bijvoorbeeld van de „vrijheijt van den Hage”. Vanaf het begin van de 17e eeuw gebruikte het stadsbestuur officieel de naam ‘s-Gravenhage, die deftiger klinkt en een samentrekking is van ‘des Graven ha(a)ge’ (waarschijnlijk werd het toen al opgevat als de Haag (= het bos) van de Graaf van Holland). De oude naam Den Haag bleef in de volksmond bestaan. Een vergelijkbare articulatie is waar te nemen bij de stad Den Bosch, die in de volksmond ook nog altijd zo genoemd wordt, terwijl de officiële naam ’s-Hertogenbosch.
Sinds 1990 gebruikt de gemeente Den Haag zo veel mogelijk de naam Den Haag in plaats van ‘s-Gravenhage, om aan te sluiten bij het gangbare taalgebruik en bij buitenlandse benamingen als The Hague en La Haye. In identiteitskaarten en officiële stukken van de gemeente staat echter ‘s-Gravenhage, nadat in 1990 een voorstel om de gemeentenaam officieel in Den Haag te veranderen was afgewezen. De telefoondienst en de posterijen gebruiken eveneens ‘s-Gravenhage. De spoorwegen en wegbeheerders gebruiken de kortere naam Den Haag.
De naam ‘Den Haag’ wordt gebruikt in een figuurlijke betekenis voor de Nederlandse overheid en het parlement. In zijn verkleinvorm kan ‘Den Haag’ een archetype zijn: het Haagje wordt gebruikt voor een ‘deftig’ aandoende plaats of een die met het Oranjehuis geassocieerd wordt. Zo wordt Breda het Haagje van het Zuiden genoemd, Arnhem het Haagje van het Oosten, Roermond het Haagje van Limburg en het Friese Haagje is een bijnaam van Heerenveen.
Den Haag was vanouds de plaats waar Nederlanders die in de Nederlandse koloniën werkzaam waren hun langdurig verlof doorbrachten.